söndag 23 oktober 2011

Stopp för kommersiell embryonal stamcellsforskning

"Stamcellspatent stoppas av EU" - SVT
Det är verkligen med glädje jag hörde denna nyhet om att man nu i alla fall delvis gör det mindre attraktivt att förstöra mänskligt liv för att få fram nya läkemedel och andra medicinska behandlingar. Det som upprör mest gällande rapporteringen av denna nyhet att medicinska upptäckter där man använt människor för sin forskning inte får patenteras är att man så tydligt tagit ställning för att det skulle vara en i det närmaste självklarhet att få använda ofödda människor för att bedriva forskning. Självklart bör man inte förvänta sig något mera i detta samhälle, men man inbillar sig ändå att en del i svensk media borde gilla Greenpeace även om de inte gillar kristna eller Katolska Kyrkan.

Meddelande från svenska Greenpeace: "Nu har EU-domstolen slagit fast att vetenskaplig forskning som förutsätter användningen av mänskliga embryon inte kan skyddas genom patent. Det är bra att detta tydliggörs, avslutar Patrik Eriksson."

Respekt, en katolsk organisation för livets okränkbarhet, ger bra argument för att embryon ej ska användas i forskning:
"Det är svårt att försvara människans värde vid embryostadiet på ett sätt som kan kännas relevant för forskare som vill föra sitt ämne framåt, för patienter som lider av obotliga sjukdomar och väntar på effektiv behandling eller för föräldrar till svårt sjuka barn som invaggats i förhoppningar om framtida behandlingar. I detta sammanhang kan argument mot forskning på embryonala stamceller verka abstrakta, orealistiska och bakåtsträvande. Med lite distans till de pragmatiska intressen som härskar kan man dock konstatera att vi står inför ett viktigt vägval. Här är det inte frågan om ett existentiellt ställningstagande, såsom i abort, då ett liv hotar ett annat liv eller upplevs som ett hot. Här är det inte heller frågan om ett val mellan patientens självbestämmande och samhällets ansvar, såsom i debatten om eutanasi. Debatten om stamceller gäller den mycket mer fundamentala frågan om vilket värde ska ligga till grund och bära upp alla våra övriga värden och prioriteringar. Är det respekten för livet självt eller en viss syn på liv och hälsa?

Samhället har ett gemensamt ansvar att främja bättre hälsa och livskvalitet för alla. Detta mål förutsätter dock en mer grundläggande respekt för livet utan vilken hälsa och livskvalitet är omöjlig. Utan denna grundläggande respekt för mänskligt liv står andra ambitioner eller strävanden på lös grund. Människan riskerar att själv bli en föbrukningsbar vara i de abstrakta idealens tjänst (såsom en viss föreställning om livet och hälsan). "

Värt att betona är förstås att Kyrkan inte motsätter sig allt användande av stamceller, mera information finns för den som vill veta på http://www.respektlivet.nu/web/stamceller.aspx

"Domstolen finner att en uppfinning inte kan patenteras om användningen av förfaringssättet
förutsätter antingen att mänskliga embryon förstörs eller att de används som utgångsmaterial,
även när användningen av mänskliga embryon, såsom i nu aktuellt fall, inte nämns i beskrivningen
i patentansökan." - Ett förfaringssätt som medför att ett mänskligt embryo förstörs vid utvinning av en stamcell ur ett embryo i blastocyststadiet utesluts från patenterbarhet

3 kommentarer:

  1. Vidriga fundamentalister! Ni skulle skjutas!
    Jag hatar katolska kyrkan,kristus och Greenpease,och din äckliga text som stödjer detta utvecklingsbromsande flum. Jag kommer att bojkotta alla varor från hela EU,och jag kräver urträde ur EU nu. Jag kommer endast att köpa varor som är från utanför EU,och som inte har kristen eller etikmoralistisk värdegrund. Jag kommer även att köpa varor från utomeuropeiska kontinenter som inte stödjer kristen fanatism och etikmoralism. Jag kommer även att bojkotta Greenpease. Jag kommer också att se till att alla mina vänner och övriga människor som jag känner,att omedelbart lämna och går ur Greenpease.
    Jag kommer även att uppmana andra främmande människor att går ur Greenpease. Jag kommer också att uppmana så många som möjligt att lämna alla kristna kyrkor,och protestera mot den avskyvärda kristna värdegrunden som har med sina maffiametoder tagit över hela EU.
    Begravningasavgiften skall väck från skattsedeln dessutom!

    SvaraRadera
  2. Kom på att tänka lite på filmen "Soylent Green" när jag läste det du skrev, apropå begravning..
    Du ger ju inte så mycket öppning till dialog med det du skriver, men jag hoppas att du söker det som är gott och sant.

    Allt gott.

    SvaraRadera
  3. Ni skall lämna den human embryonala och human fetala stamcellsforskningen ifred. Likaså skall varken Eu:s kristna sekter,Katolska kyrkan,Vatikanen eller GreenPeace lägga sig i stamcellsforskningen förhuvudtaget. En mänsklig cellklump har inget egenvärde bara för att den såkallat tillhör kristi blod. Det är inget annat än kristen huliganism när kristianister hela tiden terroriserar stamcellsforskningen.
    Jesus Kristus Herren kulturen i EU måste stoppas,för den är rent befängd med sin extrema kristna tyrann ideologi.

    SvaraRadera